TIRAMISOVÁ ROLÁDA S MASCARPONE
Suroviny: 6 vajec,špetka soli, 6 lžic moučkového cukru ( dala jsem asi 4 a trochu), 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce solamylu, 0,5 balíčku prášku do pečiva, Náplň : 250 ml smetany na šlehání, 1 ztužovač do šlehačky, 500g mascarpone, 3 lžíce moučkového cukru, 3 až 4 lžičky instantní kávy, 200 ml vody. mandlový likér dle chuti - nedávala jsem ho, kvůli dětem, 1 balíček cukrářských piškotů, práškové kakao na posypání.
Postup: Bílky vyšlehejte se špetkou soli a po částech zašlehejte do pevného sněhu cukr. Do lesklé vyš bílkové pěny zašlehejte jeden za druhým žloutky.Hustou pěnu pak již dál nešlehejte. Zvlášť smíchejte sypké přísady - polohrubou mouku, solamyl a kypřící prášek.Sypkou směs přidejte k vyšlehané hmotě a stěrkou vše zvolna promíchejte. Těsto rozetřete na plech s pečícím papírem a upečte v troubě na 200 stupňů Celsia cca 7 minut.Hotový vyjměte z trouby, nechte ho vydýchat, ale nerolujte ho. Mezitím si připravte náplň: Smetanu vyšlehejte se ztužovačem, opatrně ji vmíchejte do mascarpone s cukrem( dáme dle chuťi) a většinu vymíchané náplně rozetřete na povrch zchladlého piškotového plátu, ale ještě nerolujte. V menším misce zalijte instantní kávu asi 200 ml vroucí vody, přilijte i mandlový likér a lžičkou vše promíchejte. Cukrářské piškoty máčejte podelně v kávové směsi( je dobré namočit jen část piškotu- hezčí kontrast) a uložte jeden vedle druhého podél okraje náplní potřeného plátu. První řadu namočených piškotů opatrně zatočte do první otáčky rolády. Postupujte v rolování směrem od sebe. K okraji první otáčky přiložte po celé délce druhý pruh smočených piškotů. Roládu opět zatočte o jednu otáčku a přidejte ještě jednu ( třetí) piškotovou řadu. Nakonec plát opatrně dorolujte a upravte povrch rolády dlaněmi. Povrch stočené rolády potřete zbylým krémem a vrstvu uhlaďte. Z kakaa sypaného přes sítko vytvořte na povrchu pruh, který vlhkem ztmavne a dodá moučníku další chuťový akcent. Dobrou chuť.